בשבוע הבא יש יום עיון על חניה בתל-אביב. אפשר לסמוך על יואב לרמן שיביא את כל הפרטים בעוד בלוג תל-אביבי. יחד עם עוד כנסים אחרים שיהיו בשבוע הקרוב. אני הייתי צריך להיות בכנס הזה ולדבר, אבל לא אוכל להיות שם משום שבאותו זמן אני אהיה בסדנת תכנון בשיתוף הציבור על מרכז קריית שמונה שארגנה עמותת "מרחב".
כיון שכך אתן כאן תקציר של מה שחשבתי להגיד בכנס על חניה בתל-אביב.
בעיר טובה וחיה כמו תל-אביב התחרות על שטח גדולה מאוד. כך על השטח הפרטי, וכך גם על המרחב הציבורי. לכל מי שקרא את הדברים שאני כותב כאן צריך להיות ברור כבר שהערך של הקרקע הפרטית נובע במידה רבה מהיכולת של אנשים, ומהרצון שלהם לנוע במרחב הציבורי – ככל שיותר אנשים עוברים ברחוב (בעיקר ברגל), כך ערכו הכלכלי גבוה יותר. למרות זאת, כולנו יודעים שהמדרכות בעיר צרות מדי, במידה רבה משום שבכל רחוב, מוקדשת רצועה של 4 מטר לחניה של כלי רכב. רוב כלי הרכב החונים שייכים לתושבי העיר. המיתוס שאין חניה לתל-אביבים בגלל היוממים כבר מזמן איננו נכון, אין בדרך כלל בעיה למצוא חניה בתל-אביב, אלא בלילה כאשר רוב המכוניות החונות הן של תושבים.
מדוע? מסיבה פשוטה: כל תושב בתל-אביב זכאי לשני תווי חניה חינם. דירות שפעם היו של משפחות היום גרים בהם שלושה וארבעה שותפים שכל אחד מהם מחזיק ברכב. יש פשוט הרבה יותר כלי רכב בעלי זכות חניה חינם בתל-אביב מאשר מקומות חניה ברחובות. אבל כל עוד שהחניה ברחובות היא חינם, מי ישלם להכנס לחניון גם אם יבנה? או גם אם תגיע העירייה להסדרים עם בעלי החניונים הפרטיים לחניה מוזלת בלילה לתושבים?
אפשר לתת חניה חינם לתושבים אם רמת המינוע הכוללת של העיר נמוכה, או הצפיפות של העיר נמוכה. תל-אביב היתה עיר עם רמת מינוע נמוכה מספיק עד שנות השמונים בערך. אם רוצים להרוג את תל-אביב כעיר אז כדאי לדלל את הצפיפות שלה. סעו צפונה מעבר לירקון ותראו איך נראים אזורים שהצפיפות שלהם מספיק נמוכה כדי לספק מספיק קרקע למכוניות (וגם שם זה לא מספיק)
אם אנחנו רוצים עיר עם איכות חיים אמיתית, יותר מקום להולכי רגל, נתיבי אופניים, פחות תנועה ופחות זיהום אויר, צריך להתחיל לקחת חלק משטח הרחובות המוקדש לחניה לטובת הולכי הרגל, ולהפחית עוד יותר את כמות החניה ברחוב, איך אפשר לעשות את זה – איך נגמלים מהמחשבה שחניה היא חינם? כי היא לא חינם, אלא שעכשיו אנחנו משלמים את מחירה באיכות החיים שלנו.
- קודם כל צריך להתחיל להסביר לתושבים שהחניה חינם עולה לכולנו, ובמיוחד לחלשים שבינינו: ילדים, זקנים, אלה שאינם בעלי רכב, ביוקר
- אחר כך צריך להתחיל ולהגביל את מספר תווי החניה חינם לאחד לדירה – על השאר צריך לשלם פרוגרסיבית יותר לכל תו נוסף.
- בשלב יותר מאוחר צריך להתחיל לגבות תשלום גם על תו החניה הראשון – בסופו של דבר התשלום על חניה ברחוב צריך להיות גבוה יותר מאשר בחניון הקרוב לבית. זאת כדי להפוך את זה לכדאי עבור בעלי החניונים לפתוח את החניונים שלהם גם בלילה לדיירים, ולבנות חניונים בנויים חדשים איפה שאפשר וצריך. יכול להיות שאם המחיר יהיה גבוה מספיק אז יבנו גם חניונים מכניים יעילים יותר.
התוצאות תהיינה שבשלב ראשון אנשים יעשו את השיקול אם כדאי להם להחזיק מכונית שניה, ואם כן אולי לשלם לה חניה בחניון. בשלב יותר מאוחר יצטרכו לקבל החלטה דומה לגבי המכונית הראשונה. בהרבה ערים בעולם שתל-אביב רוצה להידמות אליהם אנשים לא מחזיקים מכונית, אלא שוכרים אותה אם יש להם צורך מיוחד ובערים רבות ישנה אפשרות גם לשכור מכונית לשעות ספורות, או להיות חבר במועדון שיתוף במכונית. משלמים סכום חודשי ותמורתו ניתן להשתמש במכונית מתי שצריכים. אם העירייה תשכיל להשתמש בכספים שיכנסו אליה מחניה לפתח תוכניות לחלופיות לאחזקת רכב, יהיה בכך עידוד נוסף להיפטר ממכוניות למי שלא ממש צריך אותם.
בסוף שנות השמונים נכנס שמואל וילוז'ני למועצת העיר על פרוגרמה פופוליסטית של חניה חינם, ואפסקת האכיפה של חניה פראית על ידי סנדלי דנבר. התוצאה היתה ההיתר לחניה על המדרכות, וירידת איכות החיים בעיר לעשרים שנה כמעט. היום, בין הדברים שאני רואה בהתארגנויות נגד חולדאי (למשל בטור של שוקי גלילי שהתפרסם ברשימות) גם את הסיסמא הפופוליסטית מחזירים את החניה לתושבים. היה לי הרבה יותר סימפטיה להתארגנויות אם היו אומרים: מחזירים את העיר להולכי הרגל – מתחילים לשלם על חניה.
זה המחיר שצריך לשלם כדי שהעיר הזאת תהיה יותר טובה לכולם.
תגובות
http://www.streetfilms.org/archives/dr-shoup-parking-guru/
"הגורו" החדש של החניה – דונלד שופ בראיון עם איש Streetsblog.
שימו לב לרעיון שבסוף הסרט – להקדיש את כל ההכנסות מחניה ברחוב לשיפור הרחוב, כך אנשים מרגישים שהמחיר שהם משלמים חוזר אליהם. זה יותר רלוונטי לאזורי מסחר, אבל בארה"ב אף אחד לא מדבר על חניה לתושבים, משום שזה כבר מזמן עולה כסף, ומצד שני לכולם יש שני מקומות חניה במגרש (וגם על זה אני לא ממליץ)
כל עוד אין אלטרנטיבה ראויה לשימוש במכונית פרטית, הנגיסה ביכולת החניה של התושבים היא לא פחות מעוול. גם ככה קשה ויקר לחיות בתל אביב, ואנחנו נוטים להוסיף על זה את הקושי בניידות. אני לא אומרת שצריך לאפשר חניה על המדרכות, אבל צריך להיות ריאלים ולחשוב על חלופה נורמלית למכונית. יכול להיות שאנשים צעירים עוד יוכלו להתנייד באוטובוסים אבל תאמינו לי שאף אדם מבוגר ועובד לא יסע ארבעים דקות לכל כיוון באוטובוס מסריח במקום לקחת את האוטו, והוא גם יאבק על הזכות שלו לאוטו, בעיקר בעזרת הכסף שלו. זו דעתי נכון להיום עד כמה שהיא מבעסת.
מכיוון שמחיר השכירות שואף למחיר הגבוה ביותר שניתן להשיג דמי החנייה יפגעו ביכולת תשלום שכר הדירה. המשמעות שלזה היא שבעלי הבתים יחזירו לעיר חלק מהרווחים שהם גורפים. לי זה נשמע צודק ויעיל.
המודל העירוני חסר את יסודות "הקח ותן" הרצוני הקיים במשא ומתן חופשי, וזו אחת הבעיות העיקריות שלו.
דמי שכירות לחניה פרטית במרכז תל אביב הם כחמש מאות ש"ח לחודש. נניח שכל דירה בעיר זכאית למקום חניה סמוך בשולי הרחוב תמורת 250 ש"ח לחודש, משום שהדירות הישנות תוכננו ונרכשו על סמך הנחה שיש להם מקום חניה סמוך ברחוב.
אפשר לתת לכל דירה שובר שווה ערך למאתיים חמישים ש"ח בשובר זה האזרח יוכל לבחור בין מספר חלופות:
א. להשתמש בו לרכישת כרטיס חניה חודשי.
ב. להשתמש בו לרכישת כרטיסים (אפשר מסובסדים), בתחבורה
ציבורית – מוניות, או אוטובוסים עירוניים
ג. למכור את השובר לאחר בשוק החופשי.
אם המודל של זכות החניה יהיה כלכלי, ניתן יהיה לדעת מה ערך השוק של שווי הזכות לחניה, ערך השוק ישפיע על התנהגות הצרכנים, וכך לכל אזרח תעמוד ברירה להשתמש בזכות הכספית כרצונו, לא רק לשלם לעיריה, אלא גם לשאת ולתת על זכות זו.
הכל טוב ויפה יודן, אבל כדי לוותר על המכונית צריכות להיות אלטרנטיבות. למשל, תחבורה ציבורית ראויה.
ראה לדוגמא את ברלין, לונדון או פריז, בהן אתה יכול להגיע בתוך רבע או חצי שעה לצד השני של העיר. בתל-אביב זה ייקח לך במקרים מסויימים שעה ויותר – שלא לדבר על מצב שבו אתה רוצה להגיע לעיר אחרת.
אני גם לא מסכים איתך שהתשלום הוא באיכות חיים. התשלום הוא גם במחירי השכירות וגם בארנונה שבתי העסק משלמים ומגלגלים ללקוחות, למשל. יקר מאד לחיות בתל-אביב ואם יהיה יקר יותר יקרה מה שקרה ב-2002-2003 על רקע המיתון: בריחה של צעירים, התמוטטות של ענף הנדל"ן להשכרה במקביל לסגירה של מאות עסקים.
הזכרת את הדירות המחולקות. ובכן, עיריית תל-אביב של חולדאי היא זו שנתנה עשרות אלפי רשיונות לבעלי דירות לבצע חלוקה כזו, כך שגם זה דבר שאפשר היה למנוע. כמובן שמדובר ברוב המקרים באזורים אופנתיים, שמושכים צעירים שחלומם הוא דירת חדר ומכונית קטנה במרכז העיר, וזה בדיוק מה שהפך את האזורים הללו לגיהנום סביבתי.
מצד שני, אם כל-כך הרבה אנשים רוצים לבוא לגור בתל-אביב, אז מדוע רוב הבנייה היא של דירות פאר על הים ובניינים משרדים על שדרות רוטשילד? הרי זה בשליטת העירייה, מה ייבנה והיכן.
יש הרבה דברים שאפשר היה (ואולי עדיין אפשר) לעשות. לדוגמא, ליזום פרוייקטים של דיור מוזל לסטודנטים בצפון העיר, עם קווי אוטובוס ייעודיים. חלק גדול מהצעירים שגרים במרכז ומחזיקים רכב, הם סטודנטים. שים לב גם לתכנון המוזר של תחנת הרכבת ליד שיח מוניס – היא פשוט חסרת תועלת, ומוסיפה עוד סיבה לסטודנטים לגור בתוך העיר או להגיע אליה עם רכב. ואלו רק שתי דוגמאות מתחום אחד.
1. אף נבחר ציבור לא יציע רעיון שפוגע בציבור הבוחר אותו. והעדר רכב בשלב ראשון הוא פגיעה בציבור (ע"ע וילוז'ני, כפי שציינת)
4. כי יש תחשות בטחון כשיש רכב, למרות הפקקים ותאונות הדרכים, ובעיקר כי אין פתרון תחבורה ציבורית ראוי אמיתי לעיר עצמה ולפרווריה
11. וכי במרכזי ערים באירופה אם עושים כדומה, יש פתרון ואולי המסגרת המשפחתית שונה, שאינה כרוכה תרבותית בנסיעות משפחתיות כלכך רבות.
9. בביקור בברצלונה לפני כמה שנים ראיתי שהפכו את הקומות התחתונות בפטיו(אים) של הבניינים לחניונים. המדרכות היו ריקות. יש שטח רב ריק בין בנייני העיר, שבמרבית הבניינים אינו מנוצל לגינה ביתית או שימוש כלשהו שמתכנני הבנייניים חשבו עליו.
18. מה שבסופו של דבר יעצור את המכוניות זו ההאמרה הצפויה מדי במחיר הדלק. זה ורק זה.
19. לא רק זה – גם ההתחממות הגלובלית. תושבי תל אביב – הכינו את הגונדולות.
כמה שקשה לאנשים לשלם על חנייה. כמה שראוי שהם יעשו זאת.
בהצלחה בקרית-שמונה.
אתה צודק לגמרי.
טרקבאקים
מה הייתם אומרים אם הייתי אומר לכם שעיריית תל-אביב מסבסדת קבוצת תושבים מבוססים, מעלה את זיהום האוויר, פוגעת באסתטיקה של העיר, מעוררת תסכול נ…