שימור ותוספות בגאולה

יש גם פנים חיוביות למצוקת הדיור ועליית מחירי הנדל"ן. השיקום העירוני הזוחל מתחיל להגיע למקומות יותר שוליים. כך אפשר לראות בתים משתפצים ובניינים חדשים נבנים בשכונת גאולה, בפאתי שוק הכרמל, מצד נחלת בנימין וגם ממערב לכרם התימנים ובכרם התימנים עצמה.

ברחוב גאולה לקח יזם שני בנינים סמוכים, והפך אותם לפרויקט אחד, אבל משום שאחד הבנינים היה לשימור, השכיל האדריכל לשמור על החזית של אחד הבנינים, גם להוסיף כמות מכובדת למדי של אחוזי בניה, וגם לא לפגוע בקנה המידה של הרחוב.

במבט ממורד הרחוב כמעט ולא רואים את תוספות הבניה שמציצות קצת מלמעלה. הבנין עם המרפסות הסגורות האפורות הוא בנין חדש לגמרי, וזה שמעליו הוא הבנין לשימור, מכאן זה נראה כמו שני בנינים נפרדים השומרים על הקצב של חזיתות הבנינים ברחוב.

הבנייינים יוצרים חזית פעילה לרחוב, אפילו אם צריך לעלות כמה מדרגות בגלל השיפוע, וכנראה בגלל הצורך להכניס קומת חניה לא עמוקה מדי. הצירוף של שני המגרשים למגרש אחד מקל מאוד על בנית החניה התת-קרקעית ומקטין את מספר ההפרעות למדרכה של הכניסות לחניה. בין שני המבנים ניתן לראות את המעבר המוביל אל חדר המדרגות החדש המשרת את שני הבנינים. הבנין החדש אומנם בנוי בשפה מודרנית יותר, אבל שומר על מאפיינים של קנה מידה, ואנכיות הפתחים המאפיינים את הבנין ישן, גם החלוקה של החזית לשלוש רצועות אנכיות  חוזרת על עצמה בבנין החדש.

מהזוית הזו ניתן לראות את הכמות הגדולה של תוספות שניתנו לבנין. משלוש קומות הוא הפך לחמש וחצי קומות. אבל ההשגה לאחור של הקומות העליונות, והשמירה על קנה המידה האופקי של החזיתות ועל המסות הנפרדות של הבנינים המקוריים המתאימות לבנינים שמסביב עזרה לשמור על כך שאיכות המרחב הציבורי נשמרה ואף שופרה על ידי הבנינים החדשים.

לא רחוק משם, בפינת רחוב האר"י ישנו בנין נוסף שהיה וילה דו-קומתית. לבנין נוספו עוד שתי קומות וכאן נקט האדריכל בדרך שונה. במקום לנסות ולהתאים את התוספת לקיים, הוא בחר להקצין את הקונטרסט ביניהם.

כמות הבניה הוכפלה כמעט, ויש ניסיון על ידי השגת התוספת לאחור להקטין את ההשפעה על הבנין המקורי. אבל אולי משום שכאן המגרש הוא פינתי ואפשר לראות את האגף החדש כולו מהצד, התוצאה הסופית נראית גולמנית משהו, נראה כאילו הבנין החדש "רוכב" על הבנין הישן. אולי דווקא במקרה הזה היה יותר נכון להוסיף קומה שלישית ואגף צידי באותה שפה אדריכלית, כאילו הבנין כולו הוא מאותה תקופה.

מה שאינכם יכולים לדעת שבחצר הקדמית של הבנין הזה היו שני עצי פיקוס ענקיים שהפכו את הפינה הזו לייחודית מאוד – הם כמובן לא שרדו את השיפוץ וחבל.

 

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

תגובות

  • ערן  On 26 באוקטובר 2008 at 22:25

    רחוב גאולה – אורי שטרית.
    רחוב האר"י – קימל אשכולות.

    ככה נדמה לי.

  • שרון רז  On 25 באוקטובר 2008 at 20:39

    מסכים ולא מסכים
    אני מסכים לגבי הבניין הראשון שהוא לא רע ו"מדבר" עם הישן שלידו ומתייחס אליו, כך שנוצר משהו סביר ביותר לרחוב
    לא מסכים לגבי הבניין השני שהיה צריך לדבריך להיות כאילו השלמה ותוספת באותה שפה
    גם בצורה זו, של קונטראסט מוצדק בין הישן לחדש מושג אפקט סביר, ואין תוספות חדשות שמתיימרות "להתאחד" עם הישן
    שתי הדוגמאות החדשות בהחלט סבירות
    ולגבי העצים זה מאוד מצער, חבל מאוד שנותנים יד לעקירת עצים

כתיבת תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת גוגל פלוס

אתה מגיב באמצעות חשבון Google+ שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

מתחבר ל-%s

%d בלוגרים אהבו את זה: