עיריית תל-אביב חשבה, שקלה והחליטה על הקלות בחניה לתושבי העיר. הוסיפו חניוני לילה ללא תשלום, הוזילו את המחיר בחניונים של אחוזות החוף להנחה של 75%, והדובדבן שבקצפת: חניה חינם לתושבי העיר בכחול לבן – איזה יופי, מה נשתנתה השנה הזו מכל השנים? השנה הזו שנת בחירות וחולדאי החליט ללכת לעוד קדנציה כנראה ולא לנסות את מזלו בפוליטיקה הארצית.
אז מה אם המהלך מנוגד לכל הגיון כלכלי או חברתי, אז מה אם הוא יגרום ליותר מכוניות להסתובב ברחובות מרכז העיר ולחפש חניה (מחקר שנעשה באוניברסיטת תל אביב מראה, כמו מה שנלמד במקומות אחרים, שבין 15-30% מהתנועה ברחובות במרכז העיר היא של מחפשי חניה), אז מה אם זה מנוגד למדיניות ההעדפה לתחבורה ציבורית, לנסיון להעביר אנשים לאופניים, ולקידום ההליכה ברגל בעיר? אז מה אם זה מהלך שייתן לבעלי מכוניות בצפון העיר זכות לחנות בחינם במרכזה הצפוף, ויפריע לאנשים מדרום העיר המגיעים יותר בתחבורה ציבורית (כי כאשר יש יותר מכוניות ברחובות הדבר מפריע לאוטובוסים).
כפי שעשה שמואל וילוז'ני בשנות השמונים כשנכנס לעירייה על גבי ההבטחה הפופוליסטית לחניה חינם, וכפי שעשה רוני מילוא שאיפשר למכוניות לחנות על המדרכות, שוב נרמסות זכויותיהם של הולכי הרגל ונוסעי התחבורה הציבורית כדי לרצות מיעוט של הנוהגים ברכב והמבקשים לחנותו בחינם או בזול במרחב הציבורי. אז לפני שאתם מרגישים שנתנו לכם מתנה זכרו כי אין מתנות חינם. החניה חינם היא על חשבונם של אלה שינשמו את האויר המזוהם יותר (אתם), ינסו ללכת ברגל (אתם אחרי שיצאתם מהמכונית), ויסעו בתחבורה הציבורית, אם לא אתם אז ילדיכם או הוריכם הזקנים, או המזכירה שלכם במשרד, או המוכרת בחנות שמשרתת אתכם.
תכנית המתאר של תל-אביב מייעדת את אזור המרכז שלה (אזורי חניה 1 ו- 4 לצורך הענין) להיות אזור מיתון תנועה ועדיפות להולכי רגל. המהלך הזה פועל בניגוד לתכנית הזו, ובניגוד לרוחה. הדרך לשפר את מרחב הולכי הרגל הוא להפחית מקומות חניה מושכי םכוניות, להקטין באמצעות זאת את הנגישות לכלי הרכב – כדי שיותר אנשים יבחרו להגיע באמצעים אחרים. האם אנשי המקצוע בעירייה אינם יודעים את זה? האם הפוליטיקאים אינם מבינים את זה? ערים שהלכו בדרך הזו כמו: קופנהאגן, לונדון, סן פרנסיסקו, פריז, לונדון, ניו יורק, ונקובר, טורונטו, וערים רבות אחרות, מבינות שתמחור אמיתי של עלות החניה הוא אחד האמצעים היעילים ביותר לשפר את המרחב הציבורי, להחיות ולתחזק את רחובות העיר כלכלית, ולהגדיל את הנסיעות בתחבורה ציבורית ושימוש באמצעים חלופיים. האזרחים בערים האלה למדו שהחמחיר של חניה חינם הוא גבוה מדי עבורם. האם תושבי העיר הזו עדיין לא מבינים את העסקה האפילה הזו? עדיין אפשר לקנות אותם בחניה "כאילו חינם" בכחול לבן.
חולדאי איננו מחמיץ אף הזדמנות כדי להגיד שאין לו סמכויות לנהל את התחבורה בעיר, והמהלך האווילי והמרושע הזה באמת מחכה לאישור משרד התחבורה. חולדאי תקשיב לי טוב: אינך ראוי לנהל את התחבורה בעיר. כי אתה מפגר במחשבתך העירונית ב – 30 שנה אם לא יותר, וכי אתה חסר מנהיגות. קח דוגמא מידידך בלומברג, שעשה מהפכה עירונית בניו-יורק, גם מול ציבור צעקני של משתמשי רכב, צמצם את המרחב לכלי רכב והחזיר לציבור את המרחב הציבורי. איפה יש חניה חינם בניו-יורק? גם לתושבים אין. האם אתה מסוגל להוביל מדיניות נכונה לעיר ולתושביה גם כנגד כמה צעקנים שרוצים לחנות את הארבע על ארבע שלהם בכל פינה? אנשים שיכולים לקנות רכב ב – 150,000 ש"ח, ולשלם את זלילת הדלק שלו אינם מסוגלים לשלם כמה שקלים לשעה לחניה? אלא מה, שחניה חינם בכחול לבן אומרת שהם יוכלו לחנות שם כל היום, ולחסום את המקום למי שבא מחוץ לעיר לסידורים, לפגישות ולקניות בעיר הזו – אז גם בכלכלת העיר אתה פוגע במהלך הזה.
ואתם חברי מועצת העיר – אתם לא מבינים את האנטי עירוניות והאנטי חברתיות של המהלך הזה? האם אינכם מבינים את הכלל הבסיסי ביותר של כלכלה. אם ההיצע נשאר קבוע והמחיר יורד אז יהיה יותר ביקוש – כלומר יותר מכוניות שיסתובבו במרכז העיר בחיפוש אחר אותם מעט מקומות חניה. האם אינכם יודעים את הכלל הבסיסי של כלכלה ציבורית – מה שנקרא הטרגדיה של הרכוש המשותף. משאב השייך לכולם ואיננו מתומחר נכון ייעשה בו שימוש יתר. זה המרחב הציבורי שלנו שאתם נותנים אותו חינם לבעלי כלי הרכב לחנות בו.
עיר עולם אנחנו רוצים להיות (ויש לנו אפילו מנהלת) – פרובינציה עלובה ומפגרת אנו!
יש לציין שיואב לרמן כבר כתב על זה כאן מזווית אחרת: חניה חינם כדיור בר השגה למכוניות
עדכון 2 ליוני 2012: כאן מאמר בני-יורק טיימס על יישום מדיניות תמחור חניה ברחוב בסן פרנסיסקו.
תגובות
תודה על הפוסט.
אנחנו גרים באזור 1 – כשאנחנו יוצאים בערב, בדר"כ אנחנו הולכים ברגל או משתמשים בקווים 4/5. אם אנחנו נזקקים למכונית כדי לצאת מהעיר אז בדר"כ אנחנו מוצאים חנייה בקצה הפארק (לפעמים במרחק 2-3 ק"מ מהבית), ואז חוזרים ברגל או באופניים של תל-אופן. אני לא רוצה לחשוב מה יהיה פה אם כל המכוניות של האזורים האחרים יוכלו לחנות באזור שלנו חופשי.
אז למה לא למכור את המכונית ולהשתמש ב- Car to go? אם אתם לא משתמשים הרבה במכונית זה יוצא זול יותר. לולא הייתי עובד בשדה בוקר חצי שבוע לא הייתי מחזיק היום מכונית.
אני בור בנושא תכנון ערים, אני בוודאי כותב שטויות, אבל בכל זאת:
כמי שנע בין דירות באיזור 1, ברור שהבעיה העיקרית היא החניה לתושבים בשעות הערב והלילה, אז התושבים בבתיהם ובליינים משאר חלקי העיר ומחוץ לעיר מגיעים.
לתושבי האיזור יש מספיק חניה אם לא היו אורחים. אז למה שהאורחים לא יתכבדו ויחנו רק בחניונים, והתושבים יוכלו לחנות מתחת לבית?
רוצה תשלום? אין בעיה. קח אגרת חניה שנתית גבוהה מכל תושב בעל רכב ותן לחנות בכל מקום.
מיקי,
אתה טועה בכמה הנחות. לתושבי מרכז העיר אין מספיק חניה גם ללא הבליינים. אבל סביר להניח שאם היו יורדות המכוניות השניות של רובם אז היתה מספיק חניה בינתיים. אבל בעתיד, עם ההצטופפות הנוספת של העיר גם זה לא יספיק כנראה.
המקום השני שאתה טועה בו הוא שחלק מהאורחים אינם באים מחוץ לעיר, אלא משכונות עבר הירקון. היום הם צריכים לשלם על החניה (עד 7:00 בערב) אם תאושר התכנית הם לא יצטרכו יותר לשלם, ואז יהיו יותר מהם.
אגרת החניה ברחוב צריכה לעלות יותר מאשר העלות של מקום בלילה בחניונים – ואז אנשים יעדיפו לחנות חניית לילה בחניונים שהיום חלקם יושבים סגורים כי לא כדאי להפעיל אותם בלילה. פחות חניה ברחובות, יותר מרחב ציבורי להולכי רגל – סביבה נעימה יותר לכולם.
הבעיה האמיתית היא לא החנייה-חינם אלא האין-תחבורה-ציבורית.
כשכל נסיעה באוטובוס היא הרפתקה שסימני שאלה בצידה; כשזמן ההמתנה לאוטובוס מתארך מעבר ל- 20 דקות (לפעמים אפילו כפול); כשהמידע על קישוריות בין אוטובוסים הוא עלום – אין ברירה אלא להיכנס לרכב ולחפש חניה. ואז, כמו שאמרת בצדק, המחיר על החניה נעשה זניח.
כלל לא בטוח שהוזלת החניה לתושבים תגדיל את מספר הרכבים – כי המצוקה נשארת בעינה. כל עוד אין אלטרנטיבה לרכב, אנחנו נשארים במשחק=סכום-אפס.
אני איתך בעינין הזה. שנת בחירות לא פוסחת גם על תל אביב, ואינני רואה מתחרה לחולדאי. התופעה מסבירה היטב שתל אביב היא שכונתית ברוב שטחה המוניציפלי, והשכונות לא מחוברות כלל למרכז, אלא ברכב פרטי. לשכונות קשה מאד עד בלתי אפשרי לספק תחבורה ציבורית, בגלל צפיפותן הנמוכה, סיבוכן (השכונות מעבר לירקון הן לבירינט שאין אפשרות לשרת אותו באוטובוס, ותסכים שזוהי שגיאה תכנונית רבתי), ועוד לא דיברנו על הפריפריה. אני לא רואה פתרון באופק, אלא החלשות המרכז בעצמו באופן טבעי, גם אם החניה חינם, זה לא יעזור.
ועוד שאלה בבקשה:
ברחוב ביאליק החלו לאפשר חניה רק לתושבי הרחוב. מה דעתך על הרחבת השיטה הזו לרחובות קטנים רבים?
מיקי,
מה שהמחקר על החניה בתל אביב הראה הוא שבעיר המרכזית (אזור 1), בעיית החניה היא בערב, לתושבים, ולא במשך היום. כי רוב בעלי העסקים והעובדים או באים בתחבורה ציבורית, או יש להם חניה בחניונים. הדרך היחידה להתמודד עם הבעיה הזו היא להעלות את המחיר של החניה לתושבים. כלומר, כפי שנהוג ברוב הערים בעולם, תו חניה אזורי יעלה כסף, ותו חניה למכונית שניה יעלה יותר. היום שניהם חינם, מה שמאפשר לאנשים, וכמעט מעודד אותם להחנות רכב שנוסע מעט מאוד ברחוב. זה גם צעד הכרחי כדי לפתח חניונים לתושבים, כי כל מקום חניה בחניון עולה כ – 10,000$ ואין לעירייה, וזה גם לא הגיוני שהיא תעשה זאת, אפשרות לסבסד חניונים בהיקף הנדרש. כל עוד שאנשים יוכלו לחנות חינם ליד ביתם, הם יעדיפו לעשות זאת, ולא לשלם אפילו מחיר מסובסד בחניון ליד הבית. הם ילכו לחניון רק כשיתייאשו מחיפושים, ואז הנזק כבר נעשה.
האפשרות לחניה של תושבי השכונות החיצוניות חינם במרכז רק תגדיל את המאבק על מקומות החניה בשעות הערב (כאשר חלק מהם מגיעים לבילויים), ותגרום לכך שיותר מהם יבחרו להיכנס ברכב לעיר במקום לקחת תחבורה ציבורית – וכך יגדילו את כמות המכוניות בעיר, ואת כמות מחפשי החניה בעיר – יותר זיהום אויר, ויותר רעש לכולנו.
לשאלתך השניה, בהחלט הגיוני להקטין את גודל אזורי החניה, לסדר גודל של חצי ק"מ על חצי ק"מ שזה המרחק האמיתי שאנשים מוכנים ללכת בחניה ליד הבית. היום חלקם גדולים מדי. ניתן לאפשר גם לכל אזור חניה לחנות באזורי החניה הסמוכים אליו כדי להקל על אנשים שגרים סמוך לגבול. זה פחות יעיל לאפשר חניה רק לתושבים ברחוב, וזה גם קצת לא הגון משום שהם יכולים לחנות ברחוב הסמוך אם אין להם חניה ברחוב שלהם, אבל דייר ברחוב הסמוך איננו יכול לחנות ברחוב שלהם אם אין לו חניה ברחוב שלו.
לא מבין שני דברים:
1. למה להקשות על לא תל אביבים לחנות במרכז העיר זה רע, אבל להקל על צפון תלאביבים להחנות במרכז זה גם רע?
2. אני גר בבניין בן 16 דירות במרכז תל אביב. ל-15 מתוך ה-16 יש מכונית וכולם סובלים מקשיי חניה. למה התוכנית הזו תזיק לנו? אומנם פחות מקומות חניה זה פחות מכוניות, אבל זה גם פחות מקומות חניה לנו.
אגב מיקי, אני גר בחלקו הדרומי של אזור 1, ליד בית הקברות הישן בוא נסתכל על מה יוצא לי מהמדיניות החדשה?
העירייה טוענת שהכפילה את חניוני קרוב לבית, אם תבחן את החניונים, רובם נמצאים במקומות שגרים בהם יחסית מעט אנשים ואין בהם בעיות חניה כלל. לי היה חניון קרוב לבית במגרש מכבי לשעבר, שבימי חמישי ושישי (שהיה כמעט הזמן היחיד שהייתי צריך אותו) היה הרבה פעמים מלא עם אנשים שבאו לבלות (וזה בסדר). המגרש הזה היום בפיתוח (וזה גם בסדר) אז החניון הקרוב לבית שלי הוא בגן הכובשים מרחק של כק"מ מהבית שלי.
אני משתמש בחניונים של העירייה כמעט אך ורק שאני נוסע לאוניברסיטה, למרות שגם היום בדרך כלל אני מוצא חניה ברחוב, ומשתמש בסלופארק שזה יותר זול אפילו יותר מהחניון המוזל. אז מבחינתי זה ריק מתוכן – עם החניה חינם בכחול לבן זה יהיה ריק מתוכן גם לגבי תושבי השכונות החיצוניות שיעדיפו לחפש מקום חינם בכחול לבן. בכלל, אחד הדברים ששופ הראה הוא שיש לתמחר את החניה לפי הביקוש לה, ולא לפי העלות של יצירתה. כיון שחניה ברחוב היא המבוקשת ביותר היא צריכה לעלות יותר מזו שבמגרשי חניה, שיעלו יותר מזו שבחניונים בנויים.
חניוני לילה ללא תשלום? תסתכל איפה הם בקצה הדרום מזרחי של אזור 1, ליד אזור העסקים ששם כמעט ואין תושבים.
הדבר האמיתי היחידי שהם עושים הוא (הנסיון שכנראה יהיה הצהרתי כי לדעתי משרד התחבורה לא יאשר את זה) חניה חינם לתושבי העיר בכחול לבן שזה בעצם להפוך את כל תל אביב לאזור חניה אחד – האם זה טוב לתושבי מרכז העיר שעוד הרבה תושבים ייאבקו על מקומות החניה המעטים בלאו הכי שלהם?
טרקבאקים
[…] לגובה, עוד אחד על מגדלים ורחובות, כלל ארבע מאות המטרים, חניה חינם בתל אביב, הכשלון התכנוני שהוביל למחאה החברתית, ומבחן העיר […]
[…] 7. יודן לא מתרשם מהפרובינציאליות של הניהול העירוני. […]
[…] 7. יודן לא מתרשם מהפרובינציאליות של הניהול העירוני. […]